Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A fahéj – egészséggel kapcsolatos tények
  2014-07-02 17:31:28, szerda
 
   
 


A legtöbb konyhában található fahéj. Mivel sokszor cukros édességekhez használják, sokan átsiklanak a fahéj gyógyításban történő felhasználásának több évszázados hagyományán. Inkább az egzotikus gyógynövényekre fókuszálnak, és nem a barna porra a nagyi konyhájából. Azonban a fahéj, amelyet egy Dél-Ázsiában és a Közel-Keleten gyakran előforduló fa kérgéből nyernek, nem csak ízesíti a pitéket, de rendkívül előnyös az egészségre nézve is.

A fahéj kellemes íze mellett fontos szerepet tölt be az alternatív medicinában gyógyító tulajdonságainak köszönhetően.

Az ősi India gyógyító hagyománya
Az Ayurveda, India ősi gyógyító rendszere gyakran használja a fahéjat a keringés javítására és egyéb gyógynövények biológiai elérhetőségének növelésére. Az Ayurvedikus gyógyítók az egyén típusának (dosha) megfelelően írnak fel gyógymódokat. Ezek alapján a fahéj megfelelő orvosság a kapha típusba tartozó személyeknek (akik jellemzően nehézkesek, nyugodtak, lassúak, és erősek) és a vata típusúaknak (vékony, hideg, idegeskedésre hajlamos személyek), mivel a fahéjnak melegítő és energetizáló hatása van. Ezzel szemben a pitta típusba tartozók (tüzes, éles, okos személyek) jobb, ha mértékkel fogyasztják a fahéjat.

A hagyományos kínai gyógyítás
A kínai hagyomány gyógynövényekkel és akupunktúrával foglalkozó szakemberei a fahéj melegítő hatását értékelik legfőképpen. A hagyományos kínai gyógymóddal gyógyító doktorok a fahéjat gyakran más melegítő anyag kombinációjában alkalmazzák, mint például a gyömbér, hogy legyőzzék a megfázást. Emellett a vese meridiánnal kapcsolatos problémák kezelésére is használni szokták.

Vírus ellenes hatás
Az 1918-as influenzajárvány során a fahéjgyárakban dolgozó munkások immunisnak tűntek a spanyolnáthával szemben, amely megtizedelte a népességet. Egy hatásos, új fahéj kivonat még a HIV-vel szemben is védelmet nyújthat. Egy izraeli kutató, egy bibliai passzusból kiindulva, amelyben a főpap egy fahéjtartalmú szent olajat használt, 2007-ben kifejlesztett egy hatásos fahéj kivonatot, amely olyan modern vírusokkal szemben is védelmet nyújthat, mint pl. a madárinfluenza.

Vércukor kontroll
Talán van egy leheletnyi ősi bölcsesség azokban a receptekben, amelyek a fahéjat magas szénhidrát és zsírtartalmú összetevőkkel keverik. A fahéj enyhítheti ezen tápanyagok vércukor szintre gyakorolt hatását, lelassítva a gyomor kiürülését, csökkentve a vércukorszint kiugrását. A fahéj segítséget nyújthat a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek azáltal, hogy megelőzi az inzulin rezisztenciát, nem véletlen, hogy fogyasztását még az Amerikai Diabétesz Társaság is ajánlja. Kutatás bizonyítja, hogy a fahéj sokszor a cukorbetegségre adott orvosságoknál is jobban teljesít. Egy, a The Journal of Diabetic Medicine által közölt tanulmány szerint azok a kísérleti alanyok jelentősebb javulást észleltek a vércukorszintjükben, akiknek fahéj kivonatot adtak, mint akiket standard diabétesz elleni gyógyszerekkel kezeltek.

Izom-zsír arány
A fahéj nem csak a vércukorszintet javíthatja, hanem csökkentheti a zsír arányát a testben és segíthet megnövelni az izomtömeget.

Illat
Amikor az emberek az ünnepi asztalnál különlegesen izgatottnak tűnnek a fahéjas sütőtök pite láttán, az nem csak az édesszájúság, hanem az illat miatt is lehet. Egy 2004-es tanulmány azt mutatta, hogy a fahéj illata segíti felpörgetni az agyfunkciókat. A kísérleti alanyok számítógépes feladatvégzési teljesítményét vizsgálták jázmin, menta és fahéjillat mellett, illetve illat nélkül. A fahéj volt leginkább hatással az alanyok kognitív feldolgozó képességére.

Mikroba ellenes hatás
A fahéj képes meggátolni a káros baktériumok, a penész és a gombák növekedését, ide értve a Candida gombát is. Egy 2003-as kísérletben két adag zöldséglevest fagyasztottak le, az egyiket fahéj olajjal kezelték, a másikat nem. A kezelt leves ellenállt az ételen kialakuló káros Bacillus cereus-nak legalább 60 napig. A kutatók bemutatták, hogy a fahéj nem csak hatásos tartósítószer, de javította is a leves ízét. Egy másik kísérletben a Kansas Állami Egyetem kutatói felfedezték, hogy a fahéj elpusztítja az E. coli baktériumot a nem pasztőrözött almaborban, miközben az ital ízét nem rontja, hanem javítja.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: gyógynövényekkel, felhasználásának, influenzajárvány, tulajdonságainak, gyógynövényekre, cukorbetegségre, spanyolnáthával, kombinációjában, elérhetőségének, vércukorszintet, teljesítményét, fahéjgyárakban, feladatvégzési, madárinfluenza, gyógyszerekkel, akupunktúrával, összetevőkkel, zöldséglevest, rezisztenciát, fahéjtartalmú, tartósítószer, kifejlesztett, orvosságoknál, agyfunkciókat, fagyasztottak, vércukorszint, idegeskedésre, gyógynövények, édességekhez, szenvedőknek, pasztőrözött, köszönhetően, fogyasztását, zsírtartalmú, gyógyításban, energetizáló, legtöbb konyhában, fahéj gyógyításban, egzotikus gyógynövényekre, barna porra, nagyi konyhájából, egészségre nézve, fahéj kellemes, alternatív medicinában, keringés javítására, egyén típusának, fahéj megfelelő, kapha típusba, vata típusúaknak, fahéjnak melegítő, pitta típusba, hagyományos kínai, Amerikai Diabétesz Társaság, Diabetic Medicine, Kansas Állami Egyetem,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A Föld napja  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Jó éjszakát  A végzet az  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Ázzal aki csak szép  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  A Föld napja  Emberként automatikusan értéke...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Föld napja április 22  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Esti kép  Idézetek a barátságról  Nehezen engedem  Minden szülő a lényével nevel.  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Bizonyos kulturális szint nélk...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Idézetek a barátságról  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Föld napja április 22  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Mindenünk, amink van, amit sze...  A fák lelke  Tehetségtelen gyerek nincs.  Környezetvédelem  Muratáj 
Bejegyzés Címkék
legtöbb konyhában, fahéj gyógyításban, egzotikus gyógynövényekre, barna porra, nagyi konyhájából, egészségre nézve, fahéj kellemes, alternatív medicinában, keringés javítására, egyén típusának, fahéj megfelelő, kapha típusba, vata típusúaknak, fahéjnak melegítő, pitta típusba, hagyományos kínai, kínai hagyomány, fahéj melegítő, fahéjat gyakran, vese meridiánnal, 1918-as influenzajárvány, fahéjgyárakban dolgozó, spanyolnáthával szemben, izraeli kutató, bibliai passzusból, fahéjtartalmú szent, hatásos fahéj, fahéjat magas, fahéj enyhítheti, gyomor kiürülését, vércukorszint kiugrását, fahéj segítséget, 2-es típusú, inzulin rezisztenciát, fahéj sokszor, cukorbetegségre adott, kísérleti alanyok, vércukorszintet javíthatja, zsír arányát, ünnepi asztalnál, fahéjas sütőtök, illat miatt, 2004-es tanulmány, fahéj illata, fahéj volt, alanyok kognitív, fahéj képes, káros baktériumok, gombák növekedését, 2003-as kísérletben, egyiket fahéj, kezelt leves, ételen kialakuló, kutatók bemutatták, leves ízét, másik kísérletben, fahéj elpusztítja, ital ízét, gyógynövényekkel, felhasználásának, influenzajárvány, tulajdonságainak, gyógynövényekre, cukorbetegségre, spanyolnáthával, kombinációjában, elérhetőségének, vércukorszintet, teljesítményét, fahéjgyárakban, feladatvégzési, madárinfluenza, gyógyszerekkel, akupunktúrával, összetevőkkel, zöldséglevest, rezisztenciát, fahéjtartalmú, tartósítószer, kifejlesztett, orvosságoknál, agyfunkciókat, fagyasztottak, vércukorszint, idegeskedésre, gyógynövények, édességekhez, szenvedőknek, pasztőrözött, köszönhetően, fogyasztását, zsírtartalmú, gyógyításban, energetizáló, csökkentheti, megtizedelte, édesszájúság, gyógymódokat, különlegesen, számítógépes, diabéteszben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5809
  • e Hét: 30700
  • e Hónap: 62186
  • e Év: 266887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.